Saturday, September 17, 2011

MELAZIMI PERSOALAN YANG MAMPU ATASI ‘PROBLEM’


S
ahabat-sahabatku yang dikasihi kerana Allah sekalian. Pada saat ini mungkin masing-masing dari kita pasti sedang sibuk atau disibukkan dengan pelbagai tugasan dan sebagainya. Di dalam kesibukkan itu pasti ada sahaja yang dirasakan dan sering terbayang apabila segala tugasan belum selesai. “I wish there were 30 hours in a day!”. Itu yang seringkali terbayang apabila tugasan belum selesai sedangkan due time hampir tiba. Malam menjadi siang dan siang menjadi malam kembali. Mungkin ada dikalangan kita yang mengalami stress apabila keadaan ini berlaku. Molek kiranya dalam situasi sebegini ingin saya mengingatkan diri sendiri dan sahabat-sahabat sekalian. Apakah yang hendak kita dapatkan atau capai dalam hidup ini? Apa tujuan kita hidup di muka bumi Allah ini? Adakah
-          Mendapat pendidikan tertinggi?
-          Jawatan yang tinggi?
-          Kerja yang baik?
-          Pasangan yang cantik dan menarik?
Sahabat-sahabat yang dikasihi kerana Allah, suka untuk saya ingatkan kembali bahawa tujuan kita yang lebih kekal, suci, lebih agung dan mendasar ialah Allah. Ini kerana tujuan yang satu ini mencakupi semua tujuan yang dinyatakan pada awalnya. Ini bererti, dalam setiap amal dan perbuatan kita seharusnya mengikhlaskan hati kerana Allah semata-mata. Ini bertepatan dengan firman Allah S.W.T :
“Katakanlah : Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam, tiada sekutu bagiNya dan demikianlah yang diperintahkan kepadaku dan aku adalah orang yang pertama menyerahkan diri kepada Allah”.
al-An’am : 06:162-163
Sahabat-sahabat sekalian, mari kita renungkan sejenak kehidupan kita ini dengan mengajukan persoalan-persoalan ini
-          Sudahkah hidup kita ini selari dengan ikrar kita?
-          Solat kita hanya untuk Allah?
-          Ibadah kita hanya untuk Allah?
-          Hidup dan mati kita hanya untuk Allah?

Tepuk dada tanyalah iman masing-masing. Semoga kita semua mampu melakukannya…wallahua’lam.

No comments:

Post a Comment